Columbus nekoč ...

 

Columbus je več kot 100 let stara blagovna znamka sekir podjetja Hmezad Jeklo. V času njenega nastanka, so se te uporabljale predvsem za domača in obrtniška opravila in so slovele po visoki kakovosti.

 

Razmah gozdarske industrije v drugi polovici 19. stoletja pa je za sekiro prinesel določene novosti. Ta ni bila več namenjena toliko za domača in obrtniška opravila, temveč predvsem za gozdarsko industrijo, kar je zahtevalo razvoj novih tipov in pojav množične proizvodnje tega izdelka.


Masovna proizvodnja je povezana z željo po znižanju proizvodnih stroškov, pogosto prav na račun znižanja kakovosti. Tovrstna proizvodnja sekir je tako prinesla širšo dostopnost izdelka, ki jo je omogočila nižja cena. Za prikrivanje pomanjkljivosti pa so se začeli uporabljati različni »kozmetični popravki«, kot je uporaba dodatnih obdelav z brušenjem in barvanjem, kar je rezultiralo povečanje uporabe okolju neprijaznih topil, razredčil, barv, brusnih materialov,...


Napredek v gozdarski industriji v drugi polovici 20. stoletja je povzročil razvoj moderne tehnologije (motorna žaga in ostali mehanizirani pripomočki), zato se sekira vse bolj vrača v domače okolje, za vsakdanja hišna in obrtniška opravila.

 


Columbus, vrnitev k tradiciji naših prednikov!

 


Zgodba Columbus pa se nadaljuje še danes...